31 lipca 2018

PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, BEZGLUTENOWE, BEZ LAKTOZY



   Bardzo proste, szybkie i pyszne ciastka z masłem orzechowym, bez dodatku mąki, masła, proszku do pieczenia. Tylko trzy składniki: Masło orzechowe, cukier kokosowy (palmowy, trzcinowy lub ksylitol) i jajko... Wiem trudno w to uwierzyć, sama lekko nie dowierzałam, że się da, ale dało się.
Wyszły bardzo orzechowe, nieprzesłodzone, idealne do kawki. Tak jak uwielbiam domowe ciacho + kawa... mniam... :-) Gdy bazujemy na maśle orzechowym bez dodatku jakiejkolwiek słodyczy, proponuję dać więcej cukru (lub ksylitolu), ok. 1/2 szklanki (ja miałam 1/3 szklanki).
Inspiracją był ten przepis, choć widzę, że w sieci jest wiele takich lub podobnych, więc kto był autorem, nie mam pojęcia... No, ale nie to jest teraz istotne, ważne, że ciacha warte polecenia

Składniki (na ok.16 sztuk):
- 1 szklanka* masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów, słodzone cukrem trzcinowym)
- 1/3 szklanki* cukru kokosowego (u mnie bio palmowy)
- 1 jajko

*szklanka 250ml

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać, aż powstanie w miarę gładka masa. Gotową masę można schłodzić w lodówce ok.10 minut, ale w moim odczuciu nie miało to znaczenia (moje masło orzechowe było dość gęste, więc kulki formowało się z niego łatwo).


Z masy odrywamy kawałki, dłońmi maczanymi w zimnej wodzie formujemy kulki i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie lekko zgniatamy je widelcem.



Ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.12-15 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienia. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.





Smacznego :-)

2 komentarze: