3 lutego 2017

FRYTKI Z BATATÓW



   Moje najnowsze odkrycie i od razu wielka miłość. To danie zauroczyło swym smakiem nie tylko mnie, na punkcie tych zdrowych frytek, oszalała cała Rodzinka. Tak więc, ten cudny smak zagości u nas na stałe.
Tym bardziej, że przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. Idealne jako dodatek do obiadu, ale także jako np. lekka kolacja. Można je podawać same lub z dowolnym, ulubionym sosem. Polecam! Ten smak Was zauroczy... :-)
Ja przygotowywałam z 4 średnich batatów, jako dodatek do obiadu dla 5-ciu osób. Ten smak jest uzależniający... :-)

Składniki:
- 4 średnie bataty
- sól (u mnie himalajska)
-ok.15 łyżek oleju (dałam po połowie z pestek dyni i oliwę z oliwek)

Bataty dokładnie wyszorowałam i osuszyłam ręcznikiem kuchennym. Wraz z łupiną pokroiłam w słupki. W misce wymieszałam olej z solą (dałam himalajską), wrzuciłam pokrojone bataty i dokładnie przemieszałam. Następnie przełożyłam frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piekłam ok.25 minut na termoobiegu. 
Przed podaniem jeszcze raz posypałam frytki grubo mieloną solą. Pychota...




Smacznego :-)

16 komentarzy:

  1. Również praktykuję ten sposób pieczenia frytek :) a z prozdrowotnych rozwiązań polecam nasze odkrycie z ostatnich miesięcy - filtr do wody redox fitaqua, który daje nam smaczną i zdrową wodę - woda ta odkwasza organizm oraz pomaga zwalczyć działanie wolnych rodników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bataty w różnych daniach, np. w curry, ale niestety nie mogę się przekonać do frytek z batatów. Nie wiem, może coś robię nie tak, ale po prostu mi nie smakują, a dodana sól też mi jakoś nie pasuje do smaku batatów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim odczuciu właśnie ta sól sprawia, że mają idealny smak. Super przełamuje słodki smak batata. No ale smaki są różne. Może z dodatkiem ulubionych ziół...? Też byłyby super. Z drugiej strony nic na siłę. Może kiedyś... Pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam bataty, zdecydowanie spróbuje twojej propozycji u siebie w domu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Frytki z batatów, to jeden z tych przepisów, które, gdy się spróbuje, to zostają na stałe w jadłospisie. Ale to dobrze! Mają niskie IG, mnóstwo cennych witamin i minerałów, do tego świetnie pasują do wszelkiego rodzaju dressingów, co sprawia, że można je przyrządzać na 100 sposobów. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. U nas zasmakowały wszystkim i to tak, że zaraz po zjedzeniu chciałoby się jeeeszcze... Coraz częściej goszczą u nas bataty:-)

      Usuń
  5. Wyglądają cudownie, po pracy od razu jadę po bataty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Smakują jeszcze lepiej. Polecam i pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Jak ja sama robię to nie wyglądają tak dobrze jak Twoje, ale w smaku pyszne.

    OdpowiedzUsuń