8 grudnia 2015

PEŁNOZIARNISTE ŻYTNIE CIASTECZKA Z DYNIĄ I NUTĄ PIERNIKOWĄ, BEZ CUKRU



   Idealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-)


Składniki:
- 280g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)
- 170g ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
- 2 jajka
- 14 kopiastych łyżek pestek dyni
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (lub dowolnie)

Wszystkie składniki (oprócz pestek dyni) umieścić w misie miksera i zagnieść przy użyciu haka kruche ciasto (można również ręcznie). Pod koniec dodać pestki dyni i wgnieść je w ciasto.


Można odrywać kawałki ciasta, formować kulki, rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na blacie i wycinać dowolne kształty foremkami, można również (pójść na łatwiznę) i powycinać dowolne kształty nożem.



Zapełnioną ciachami blaszkę wstawiam na ok.10 minut do lodówki, w tym czasie zapełniam drugą.
Schłodzoną blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.13-14 minut na termoobiegu.
W domu roznosi się cudowny, świąteczny aromat.





Smacznego :-)



Jesienne słodkości! Prezenty na Mikołajki II

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz