24 czerwca 2015

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ



   Kruche ciasto z mnóstwem przepysznych truskawek i galaretką, pyszności. Idealnie sprawdza się na rodzinnych imprezach, ale nie tylko, u nas bywa w sezonie letnim do kawki, herbatki, spotkania przy grillu.
W czasie gdy nie ma świeżych owoców przygotowuję to ciacho z mrożonymi, np.malinami, wówczas nawet lepiej i szybciej ściąga galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment, gdy galaretka zaczyna tężeć. Wylewamy bowiem galaretkę bezpośrednio na kruchy spód, na którym układamy wcześniej owoce, w tym cieście nie ma żadnego kremu. Galaretka musi być na tyle gęsta by nie nasączyła nam spodu. Po wstawieniu chłodnej galaretki do lodówki musimy kontrolować jej stan, bo wystarczy moment i będzie już zbyt sztywna.
Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 33x23cm.

Składniki ciasta:
- 330g mąki orkiszowej typ750  (lub 300g orkiszowej typ700, lub pszennej tortowej)
- 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (można pominąć, ale proszek sprawia, że to ciasto jest pulchniejsze)
- 130g ksylitolu lub cukru, np.trzcinowego
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy)
- 2 jajka
- 130g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

Dodatkowo:
- dowolne owoce, u mnie truskawki
- 2 galaretki truskawkowe lub malinowe (najlepiej bez cukru, dosładzamy ksylitolem)
- 5 łyżeczek żelatyny (lub dodatkowe 2 galaretki)


Galaretki i żelatynę zalać 1 litrem gorącej wody, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy przestygnie wstawiamy naczynie do lodówki.

W misie miksera umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone zimne masło, ksylitol zwykły i z wanilią (lub cukier) oraz jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód. Nakłuwamy widelcem.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.20 minut na termoobiegu. 



Odstawiamy do wystudzenia.
Na przestudzonym spodzie układamy owoce, u mnie dość ciasno, pokrojone w plastry truskawki. Blaszkę wstawiamy najlepiej do lodówki, wówczas wylewana galaretka będzie jeszcze szybciej tężeć.


Zalewamy tężejącą galaretką, uważając by nie była zbyt rzadka, bo wsiąknie nam w spód.



Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki.






Smacznego :-)
Przysmaki dla taty 5 Uczta pod gołym niebem

2 komentarze: