8 grudnia 2014

CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU



    Tradcycyjne pączusie serowe są na blogu już od jakiegoś czasu, u mnie zajadają się nimi wszyscy, są przepyszne... :-)  Dzisiaj troszkę zmieniłam smak pączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne...
:-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.

Składniki:
- 400g twarogu sernikowego z wiaderka
- 4 duże jajka "L"
- 1 szklanka* mąki orkiszowej białej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
- 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki spirytusu lub np.rumu
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
- mielony ksylitol do posypania (lub puder)
- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub oliwa)
Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki mąki tortowej.

* szklanka o poj.250ml

W misie miksera ubić jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej zsuwamy je do tłuszczu. Smażymy je po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy nie wypływa z nich surowe ciasto. 


Odsączamy na ręczniku papierowym. 


Lekko przestudzone posypujemy mielonym ksylitolem .

 Mój Mały pomocnik w akcji:-)

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. :-)







Smacznego :-)
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Korzenne przysmaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz