26 września 2014

GOLONKA PO BAWARSKU, DUSZONA W PIWIE


   Już od jakiegoś czasu "chodziła" za moim małżonkiem golonka po bawarsku. Nigdy jeszcze takiej nie przygotowywałam, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Sięgnęłam do przepisu Kuronia i oto jest. Pyszna, aromatyczna, bardzo smakowita goloneczka. W końcu raz kiedyś można sobie pozwolić na taką rozkosz.
Golonki bywają u nas zazwyczaj raz w roku, na sylwestra, dziś zrobiłam odstępstwo od tej reguły. I powiem Wam iż było warto...:-)
Jedynym minusem jest to, że musimy je nasolić już dzień wcześniej.

Składniki:
- golonki przednie surowe (nie peklowane), po 1 szt.na osobę (u mnie 6 ważyło 2,6kg, były więc malutkie, chodzi przecież o smak)
- 1 jasne piwo 0,5l
- 1 ciemne piwo 0,5l
- 2 paczki mrożonej włoszczyzny w paski
- 2 duże cebule
- 1 por (biała część)
- 2 listki laurowe
- ostra papryka
- sól, pieprz
- szczypta ksylitolu (lub cukru)
- olej kokosowy bezzapachowy lub smalec do obsmażenia

Umyte golonki osuszamy, nacieramy mocno solą, posypujemy ostrą papryką i odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na całą noc.
Na drugi dzień golonki wyjmujemy i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem.


Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego i podsmażamy cebule pokrojone w pół talarki, następnie dodajemy pokrojony por i smażymy aż będą szkliste. Dodajemy włoszczyznę w paski i mieszając podsmażamy kilka minut do odparowania wody. Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę ksylitolu.

Obsmażone golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie brytfanka) przykrywamy warzywami z liścmi laurowymi, zalewamy po 1/2 szklanki każdego piwa, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200*C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy do 180*C i dusimy nasze golonki ok.2-2,5h (do miękkości) co jakiś czas podlewając mieszanką obydwu piw.
Pod koniec można pokrywkę zdjąć i podpiec golonki bez przykrycia (ale nie jest to konieczne).
Idealnie smakuje do takiej goloneczki gotowana kiszona kapusta.




Smacznego :-)
Tydzień z piwem w tle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz