10 stycznia 2014

SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI


    Jak tylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się
. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.

Składniki ciasta:
- 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej
- 250g zimnego masła
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao instant np.Nesquick ( u mnie kakao słodzone cukrem kokosowym)

+ dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych brzoskwiń

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą część - 1/3  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić , można włożyć do zamrażarki.

Składniki na masę serową: 
-500g sera mielonego ( dałam z wiaderka)
- 1 jajko
- 1 op.budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/2 szkl mielonego ksylitolu
- 125g miękkiego masła

W misie malaksera utrzeć masło z ksylitolem, dodać ser, jajko i budyń. dokładnie wymieszać.

Składniki masy makowo-kokosowej: 
- 4/5 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru
- 1 szklanka maku
- 5 białek
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na kruchy spód wyłożyć odsączone i pokrojone na kawałki brzoskwinie.
Wyłożyć na nie masę serową.

Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto.


Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg)





Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówką. Takie wykończenie całości.

Smacznego :-)

14 komentarzy:

  1. Czy ten mak za bardzo nie strzela w zębach?, bo mak sypiemy suchy prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak mak sypiemy suchy. Jest wyczuwalny, ale nie strzela. A ciasto jest pyszne, polecam.

      Usuń
  2. Zamiast mąki orkiszowejmozna dać normalna przenna mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Podane jest nawet w składnikach- 3 szklanki mąki pszennej 😉

      Usuń
  3. Dzień dobry :) Jakich wymiarów foremki Pani użyła na proporcje podane w przepisie? Mam również pytanie o budyń w masie serowej. Jestem na diecie lowcarb i zastanawiam się nad możliwością zastąpienia go odrobiną mąki kokosowej - czy to Pani zdaniem dobry pomysł? Bo budyn ma za zadanie zagęścić nieco masę serową, zgadza się? :) Czy mogę go zupełnie pominąć? Mąka kokosowa mocno chłonie wilgoć, więc znalazłaby zastosowanie jako zagęszczacz ;) Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma ok.24x37cm. Tak, budyń zagęszcza, podobnie zadziała sama skrobia ziemniaczana, można również dodać mąkę kokosową, tylko dałabym jej mniej niż 40g.
      Dziękuję i pozdrawiam 😊

      Usuń
  4. Dzień dobry można prosić o przepis na lukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję na 60g pudru trzcinowego 30g kremówki i 3-4 krople olejku migdałowego. Mieszam dokładnie do rozpuszczenia.

      Można też dolewać kremówkę stopniowo w trakcie mieszania do uzyskania odpowiedniej konsystencji 😊

      Usuń
  5. Witam, czy można dac 1 kg sera i zwiekszyc odpowiednio proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, wówczas trzeba tylko wydłużyć czas pieczenia

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie - coś niebanalnego i prostego jednocześnie :) Chyba wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jedno ciasto kilka smaków. Proste i zaskakujące jednocześnie 💪👍
      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  7. Ile cukru do masy makowo kokosowej

    OdpowiedzUsuń