25 lipca 2013

RATATOUILLE


Uwielbiana przez moją rodzinkę moja własna wersja ratatouille (ratatuja). Przeważnie składa się ona z tych składników, ale można oczywiście skomponować własną wersję, ewentualnie niektóre składniki pominąć.

Składniki:
-2 małe cukinie
-jeden bakłażan
-sól i pieprz
-zioła prowansalskie
-1-2 ząbki czosnku
-2 marchewki
-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
-1-2 duże cebule
-1/2-1 strąka papryki


Bakłażana umyć i pokroić w plastry. Posolić i odstawić aż się "spoci". W garnku ( u mnie wyższa patelnia) podgrzać olej lub oliwę i wrzucić marchewki pokrojone w plastry. Poddusić mieszając ok. 5 minut. Następnie dodać obraną i pokrojoną w ósemkę cebulę. Podsmażyć ją. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Po kolejnych 5 minutach obmytego i wytartego bakłażana pokrojonego w cząstki (w zależności od wielkości każdy plaster kroimy na 4, 6 lub więcej części). Pod koniec dodajemy umytą, przekrojoną na pół i pokrojoną w plastry cukinię (ze skórą) i dusimy chwilę aż zmięknie. Na końcu dodajemy zmiażdżony czosnek. Przyprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną soli-do smaku. 
Można serwować jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Oliwy w miarę potrzeby można dolać więcej. Ja zaczynam smażyć na oleju kokosowym, a później dolewam jeszcze oliwę z oliwek.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz