24 czerwca 2013

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ


Pyszny sernik z brzoskwiniami na kruchym orkiszowym lub pszennym spodzie, z kruszonką. To jeden z naszych ulubionych serników.

Kruche ciasto:
- 3 szkl.mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej)
- 250g zimnego masła
- 3 łyżki ksylitolu( lub cukru)
- 5 żółtek
- 1 mały proszek do pieczenia

Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka.
Drugą część odłożyć na kruszonkę.

Masa serowa:
-0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko)
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru)
- 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru)
- 125g masła

Masło utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać jajko, a następnie po łyżce ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód

Dodatkowo:
- Puszka brzoskwiń( najlepiej mieć słoik własnych, bez cukru)
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 5 białek

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową.
Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym.
Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką.

Piec w nagrzanym do  180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół).  Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba).



Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz