20 stycznia 2013

SPIRALKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ


Z okazji jutrzejszego dnia babci, córki postanowiły upiec ciastka. Długo szukały i wybierały ten jeden jedyny przepis wśród 1000 tak samo smakowicie wyglądających ciastek. Ostatecznie padło na spiralki czekoladowo-waniliowe, które jak powiedziała córka, urzekły ją zarówno wyglądem jak i łatwością wykonania. Przepis znalazłyśmy tutaj.

Składniki:
-70g ksylitolu(może być cukier)
-175g miękkiego masła
-230g mąki orkiszowej
-2 łyżki nutelli
-1 łyżka kakao
- kilka kropli aromatu waniliowego

Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, nutellę i wyrabiamy. Oba kawałki ciasta(ciemne i jasne) rozwałkować na dwa w miarę równe prostokąty. Nałożyć jeden na drugi i delikatnie zawinąć w roladkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i kroimy na około 5 mm plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki(będą za miękkie). Po tym czasie można je położyć na kratce i studzić.



Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. Upiekłam ciacha wczoraj, bardzo łatwe w wykonaniu, zrobiłam je z dwóch porcji a i tak okazało się za mało moim dzieciom, gdyż znikały w mig..Smaczne, mimo tego, że nie używałam nutelli. Uroczo prezentują się na talerzu, coś innego...kruche i przepyszne, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Cieszę się bardzo, że smakowały!:)

      Usuń
  2. Świetnie wyglądają! Chyba namówię moją dziewczynę do małych wypieków!;>

    OdpowiedzUsuń