20 stycznia 2013

KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ



Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka  to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam!

Składniki:
-450g mąki orkiszowej
-250g masła
-3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru)
-1 cukier waniliowy
-130g mielonych migdałów
-1 jajko
-kilka kropli olejku migdałowego
-1 gorzka czekolada (u mnie słodzona ksylitolem)
-łyżeczka zwykłego oleju lub oleju kokosowego

Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, olejek i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni C(do lekkiego zarumienienia ciastek).
Ciasteczka można do połowy zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie(ja niektóre posypałam jeszcze wiórkami kokosowymi). Odłożyć do wystygnięcia.




Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. gdzie bym mogła kupić taką maszynkę do mięsa i szpryckę? :) cudownie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce to w każdym sklepie AGD.
      Za granicą, to już różnie bywa.

      Usuń