tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post8171845682132825697..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM, NAJLEPSZYUnknownnoreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-5552698134920729462020-05-23T17:37:53.379+02:002020-05-23T17:37:53.379+02:00Tak, dokładnie tak robię- wyjmuję zakwas z lodówki...Tak, dokładnie tak robię- wyjmuję zakwas z lodówki i po 1-2h przygotowuję z nim chleb, nie dokarmiam go wcześniej, gdyż nie ma takiej potrzeby. Ten zakwas nawet jak stoi w lodówce kilka tygodni, najstarszy bez dokarmiania miałam kilka miesięcy, to daje radę i bez dokarmiania dodaję go po lekkim ogrzaniu do chleba. Wtedy dłużej wyrasta (mój rekordzista wyrastał jakoś ponad 13h (z tego co kojarzę), ale za to jak smakował... 😋😋😋<br />W naszym odczuciu na takim starym zakwasie, chleb jest jeszcze smaczniejszy (tylko brak miejsca w lodówce na dużą ilość zakwasu, żeby był zawsze stary 😄)<br />Nie piekłam nigdy chlebów żytnich tą metodą, ale nigdy nie mów nigdy, szczególnie zaintrygował mnie ten trzyfazowy... 👍<br />Z Lidla lub z Biedronki torebki też są ok., kiedyś podbierałam po kilka i przechowywałam w nich, z czasem gdy tych torebek potrzebowałam coraz więcej znalazłam podobne w hurtowni cukierniczej (mam pod nosem) i kupuję tam olbrzymią pakę i dzielimy się wśród znajomych. <br />Żeby chleby tak szybko nie obsychały najlepiej przechowywać je w zamkniętym chlebaku. Moja mama, której zależy na wilgotnym pakuje dodatkowo w woreczek. <br />My z kolei lubimy obsuszony, dlatego trzymam zawsze w otwartym chlebaku... 😄<br />Pozdrawiam 😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-21389607425879366292020-05-23T13:37:56.209+02:002020-05-23T13:37:56.209+02:00Witam, czytam komentarze i coś mnie zaintrygowało,...Witam, czytam komentarze i coś mnie zaintrygowało, a mianowicie, przed pieczeniem chleba wyjmujesz zakwas z lodówki, ocieplasz go i robisz chleb.<br />A co z jego dokarmianiem, jeśli był w lodówce np. 2 do 4 lub nawet 7 dni?<br />Nie dokarmiasz zakwasu przed pieczeniem?Od razu taki dodajesz do reszty składników?<br />A robiłaś chleby żytnie metodą dwu lub trzy fazową?<br />Chleby przechowujesz w papierowych torebkach, są jakieś specjalne?danej firmy?Może to być taka torebka od pieczywa z lidla lub biedronki?one mają trochę foli.<br />Ja przechowuję w ściereczce, ale niestety szybko mi obsychają.<br />Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam LidiaLidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-33807355326842791912017-02-22T10:39:32.266+01:002017-02-22T10:39:32.266+01:00Można odstawić do lodówki i zużyć do następnego ch...Można odstawić do lodówki i zużyć do następnego chleba. Można odłożyć 1-2 łyżki i przygotować następny zakwas, dokarmiając go jeszcze przez kolejne 2 dni (łącznie 3 dni), a resztę w słoiku zakręcić i odstawić do lodówki. U mnie zakwasy stoją w słoikach niekiedy nawet kilka tygodni. Później wyjmuję je ok.1h wcześniej i przygotowuję chleb.Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-70239182676859415582017-02-21T17:43:21.966+01:002017-02-21T17:43:21.966+01:00Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź! Chleb zrobion...Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź! Chleb zrobiony, wyszedł pyszny. Mam jednak jeszcze jedno pytanie, nie dokońca związane tym chlebem. Chodzi o to, że mam ok. 300g zakwasu żytniego i chciałabym go powiększyć, co mam zrobić? Czy dodać wodę i mąkę? <br />Również proszę o szybką odpowiedź! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-91294288515375831052017-02-20T23:57:04.157+01:002017-02-20T23:57:04.157+01:00Z mąkami można kombinować. Trzeba tylko pamiętać, ...Z mąkami można kombinować. Trzeba tylko pamiętać, że mąki pełnoziarniste chłoną więcej płynów niż jasne, dlatego trzeba ich dać trochę mniej lub musimy dolać więcej płynów. I jeszcze jedno (to tak z doświadczenia), ciasto na chleb z przewagą mąki żytniej nie powinno być zbyt rzadkie, bowiem może się zapaść środkiem, pomimo wypieczonej skórki... Ciasto żytnie powinno być dość gęste, tak by nie spływało samo z łopatki (łyżki). A kombinacje mąk dowolne. Pozdrawiam :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-35524337494395318742017-02-20T19:06:38.544+01:002017-02-20T19:06:38.544+01:00Czy można dodać więcej mąki pełnoziarnistej,a mnie...Czy można dodać więcej mąki pełnoziarnistej,a mniej jasnej ? I jeszcze czy miżna dodać więcej żytniej a mniej orkiszowej ? Bardzo oroszę o szybką odpowiedź!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-39618745896290263392015-04-28T23:37:54.171+02:002015-04-28T23:37:54.171+02:00I tak też smakuje. Nawet po 3 dniach ma super wilg...I tak też smakuje. Nawet po 3 dniach ma super wilgotny miąższ. Jest pyszny, polecam ;-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-61986002889089948102015-04-27T13:20:46.914+02:002015-04-27T13:20:46.914+02:00Wygląda wybornie!Wygląda wybornie!Obuwie tanecznehttp://stakato.pl/noreply@blogger.com