tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post7517951761788475131..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: CHLEB ORKISZOWY NA ORKISZOWYM ZAKWASIEUnknownnoreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-28324162085222508672019-11-08T19:39:44.400+01:002019-11-08T19:39:44.400+01:00Moim zdaniem zbyt długo jak na tak wysoką temperat...Moim zdaniem zbyt długo jak na tak wysoką temperaturę..., ale to moje zdanie. Moje chleby zwykle wyrastają ok.5-6h na samym zakwasie orkiszowym, ale w temp.pokojowej, czyli ok.21-22*C. On pewnie wyrósł i potem opadł, tak jakby przegarował, wówczas ciasto staje się rzadsze. Tak myślę...Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-17785519582982085772019-11-08T18:15:52.457+01:002019-11-08T18:15:52.457+01:00Dzień dobry,
Próbowałem upiec chleb z tego przepis...Dzień dobry,<br />Próbowałem upiec chleb z tego przepisu i niestety .... W trakcie wyrastania ciasto rozwodniło się (stało się rzadsze). Co mogło się stać? Słabo wyrósł? Użyłem zakwasu orkiszowego. Piekę na nim inne chleby i z reguły wychodzą OK. Rosną.<br />PS. Chleb wyrastał ok. 6h w temp. 30-40 stopni.<br />PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-58173912654883199552018-12-12T00:58:12.235+01:002018-12-12T00:58:12.235+01:00Ja nigdy nie dokarmiam zakwasu przed użyciem. Wyjm...Ja nigdy nie dokarmiam zakwasu przed użyciem. Wyjmuję zakwas z lodówki i po godzinie-dwóch dodaję do chleba. Wiem, że zakwasy bywają różne, ten który ja mam nie wymaga dokarmienia przed użyciem. Ja po 3-dniowym dokarmieniu zakwasu (gdy mam już końcówkę) odstawiam zakwas do lodówki i tam sobie czeka. Gdy chcę zarobić chleb wyjmuję go i po 1-2h dodaję do ciasta. Ja postępuję tak od zawsze, odkąd tylko piekę chleby. <br /><br />Na samym orkiszowym zakwasie chleby wyrastają zdecydowanie dłużej. Czym starszy zakwas również. Może warto dać mu więcej czasu, u mnie niekiedy wyrasta i z 8-10h, jak mam kilkutygodniowy zakwas. Polecam prześledzić też wpis o zakwasie, może coś się jeszcze nasunie. Jakby co śmiało jeszcze pytać. Pozdrawiam 😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-10642448828386352802018-12-11T15:08:04.609+01:002018-12-11T15:08:04.609+01:00Używam orkiszowego zakwasu ale na zytnim też nie r...Używam orkiszowego zakwasu ale na zytnim też nie rosło, czekałam trzy godziny i nie ruszył się z miejsca a dodam jeszcze że wstawiam go do piekarnika by było mu cieplej... Nie mogę jeść chleba na świeżych drożdżach dlatego tak mi zależy na zakwasie. I jeszcze mam pytanie :czy muszę dokarmic zakwas orkiszowy po wyjęciu go z lodówki?Czy po godzinie mogę go już dodać do składników na chleb ? Bo ja zawsze dokarmiam, może to jest ten błąd? Pozdrawiam. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-8911991705598712722018-12-09T22:12:43.548+01:002018-12-09T22:12:43.548+01:00Nie bardzo wiem... Przez te wszystkie lata jak pie...Nie bardzo wiem... Przez te wszystkie lata jak piekę chleb na zakwasie zawsze mi wyrasta. Może zbyt krótki był czas wyrastania...? Skoro zakwas jest aktywny, to chleb powinien wyrosnąć. Nie wiem jaki to zakwas, żytni, orkiszowy? Na samym orkiszowym chleb wyrasta zdrcydowanie dłużej niż na samym żytnim. W cieplejszym miejscu też wyrośnie szybciej niż w chłodnym. Może trzeba mu dać więcej czasu do wyrastania...Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-35374825253178320882018-12-09T20:58:58.257+01:002018-12-09T20:58:58.257+01:00Witam próbowałam zrobić chleb na samym zakwasie, ...Witam próbowałam zrobić chleb na samym zakwasie, niestety nie urósł i musiałam go ratować drożdżami. Próbowałam wiele razy ale na samym zakwasie jeszcze ani razu mi nie urósł. Używam aktywnego zakwasu, dokarmionego. Może Pani mi coś doradzi? Z góry dziękuję. Anonymousnoreply@blogger.com