tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post148094576087275241..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZYUnknownnoreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-9107440857354315312017-02-25T18:08:10.949+01:002017-02-25T18:08:10.949+01:00Ja z reguły gdy dodaję zakwas, to już bez drożdży....Ja z reguły gdy dodaję zakwas, to już bez drożdży. Wiem, że niektórzy praktykują zakwas plus mała ilość drożdży, dla pewności. Jeżeli jest to zakwas sprawdzony, to ja bym nie dodawała. Gdy nie mamy co do niego pewności, można trochę drożdży dodać. Można jeszcze obrać taką opcję, że przygotowujemy chleb na zakwasie bez dodatku drożdży i obserwujemy, gdy po 10h nie ruszy, wówczas zawsze można go wyłożyć z foremek, dodać drożdże i umieścić z powrotem. Z dodatkiem drożdży na pewno szybciej wyrośnie, szczególnie, że zakwasy bezglutenowe niestety nie wyrastają szybko...<br />Pozdrawiam :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-46752507787453592532017-02-25T10:27:03.179+01:002017-02-25T10:27:03.179+01:00Czy zamiast tego zakwasu mogę dodać "zakwas p...Czy zamiast tego zakwasu mogę dodać "zakwas piekarski bio"( trzeba dodawać drożdże do niego)?<br />Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)<br />AśkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-30227730973908707762016-11-26T18:07:41.649+01:002016-11-26T18:07:41.649+01:00Nie. Przygotowując zakwas trzymamy go cały czas w ...Nie. Przygotowując zakwas trzymamy go cały czas w temp. pokojowej, ja przykrywam naczynie ręcznikiem papierowym i gumką recepturką i odstawiam w miejsce gdzie nie będzie przeszkadzał. Dokarmiam przez kolejne dni i odstawiam z powrotem. Gotowy zakwas, którego nie zużyję wstawiam w słoiku do lodówki, wówczas już szczelnie zamknięty. Ten chleb niestety tak długo wyrasta... Osobiście piekłam go kilka razy (na co dzień piekę chleby na zakwasie ale żytnie i żytnio-orkiszowe, te wyrastają duuużo szybciej) i zawsze miał tak długi czas wyrastania. Najlepiej przygotować go sobie wieczorem a piec rano. Na blogu jest także chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej - pyszny... Pozdrawiam :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-27261558436994782022016-11-26T06:44:00.015+01:002016-11-26T06:44:00.015+01:00Czy robiąc zakwas przez 5dni,trzymamy go cały czas...Czy robiąc zakwas przez 5dni,trzymamy go cały czas w lodówce?<br />Ciasto na chleb odstawiamy do wyrośnięcia na 10 godzin? Proszę o odpowiedź, bo zafascynował mnie ten przepis i chciałabym go jak najszybciej wypróbować. Pozdrawiam serdecznie ��Anonymousnoreply@blogger.com