27 lutego 2020
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE Z PŁASKURKI I SAMOPSZY, Z CUKREM KOKOSOWYM
Biszkopty to idealne ciacha dla najmłodszych. Nie zawierają pochodnych mleka, są dietetyczne, lekkostrawne. Dodatkowo uwielbiane przez najmłodszych. Dzisiejsze przygotowałam na bazie mąk z płaskurki i samopszy, z niewielkim dodatkiem cukru kokosowego
24 lutego 2020
CIASTO MIGDAŁOWE, TARTA DE SANTIAGO
Pyszne i błyskawiczne ciasto, wywodzące się z Hiszpanii. Wystarczy mieć w domu zapas mielonych migdałów (u nas bywają zawsze) i w kilka minut wyczarujemy zaskakujące smakiem ciacho do kawy. Ciasto na bazie mielonych migdałów, bez dodatku mąki- bezglutenowe oraz bez dodatku mleka i jego pochodnych.
18 lutego 2020
FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI, CHRUST
Nie tylko na tłusty czwartek. Choć w tym dniu zasmakują szczególnie. ;-) Delikatne jak mgiełka, przepyszne w smaku i choć było co wykrawać i smażyć... To było warto! Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji (jakoś wydawało mi się, że jedna, to za mało...), wyszły 2 olbrzymie talerze
12 lutego 2020
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA
Szarlotka krucho-drożdżowa, to ulubione jesienno-zimowe ciasto mojej rodzinki. Odkąd trafiłam na ten przepis, bywa u nas dość często i ciągle go mało... Ma cudny, lekko drożdżowy posmak, jest bardzo wilgotne, chrupiące pierwszego dnia i rozpływające się w ustach w kolejne